Seminarium 2013-09-25

Facklitteratur – en väg till en bättre skola

Ett seminarium om facklitteraturens roll för ökad läsförståelse arrangerat av Gläfs i samarbete med Bibliotekshögskolan i Borås. Seminariet är kostnadsfritt.

Plats: Bibliotekshögskolan, Borås
Tid: 25 september kl 13.00–16.30

OBS! Seminariet äger rum dagen innan Bok & Biblioteksmässan i Göteborg öppnar.

  • 13.00 Introduktion. Anne Brügge, ordförande i Minerva, fackförfattarsektionen av Sveriges Författarförbund, hälsar välkommen med några ord om Gläfs, gruppen för läsning av facklitteratur i skolan.
  • 13.15 Läsningens praktik. Mats Dolatkhah har forskat kring det läsande barnet under 1900-talet. Han deltar nu i forskningsprojektet »Skolbibliotekets roller i förändrade landskap« vid Bibliotekshögskolan i Borås.
  • 14.00 Läsande och lärande i dag. Lars Höglund, professor vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, bjuder på rön från SOM-undersökningarna. (Tvärvetenskapliga SOM-institutet, samhälle, opinion och medier, vid Göteborgs universitet tar fram statistik om kulturvanor och attityder i förändring.)
  • 14.30 Kaffepaus
  • 15.00 Facklitteratur – rolig, nödvändig läsning i skolan. Madeleine Hjort, ordförande i Nationella Skolbiblioteksgruppen, tillika medlem i Författarförbundets biblioteksråd, och Johanna Pettersson, folk- och skolbibliotekarie vid Ekdalaskolan i Mölnlycke, presenterar Gläfs pilotprojekt som tagit fram metoder för samtal kring facklitteratur i skolan. Lärare och elever i elva klasser i årskurserna 5–9 har läst, kritiserat och inspirerats av facklitteratur och träffat böckernas författare. Det är skolbibliotekarien på varje skola som lett projekten och samarbetet med lärare i svenska och SO-ämnen. Skolorna som deltagit är Snösätraskolan i Rågsved, Ekdalaskolan i Mölnlycke och Södermalmsskolan i Stockholm.
  • 15.45 Att skapa fackböcker för unga. Författarna Sonja Hulth och Erik H Mellgren berättar om sitt arbete.
  • 16.15 Barnen i fokus. Lena Kjersén Edman, litteraturvetare, bibliotekarie och litteraturkritiker med stor erfarenhet av boksamtal på bibliotek och i skolor, tar upp dagens trådar.

Anmälan ska göras till Susanne Steneros, Sveriges Författarförbund, ss@sff.info, senast den 9 september.
Seminariet är kostnadsfritt, men en avgift på 200 kr debiteras vid avbokningar senare än två dagar före seminariet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.